top of page
Search

Koje vrste lečenja infertiliteta postoje?

Updated: Apr 20, 2021

Lečenje se sprovodi tek posle kompletnog ispitivanja oba partnera. Lečenje se može podeliti na konzervativno, operativno i metode asistirane reprodukcije.
KONZERVATIVNO LEČENJE

Konzervativno lečenje obuhvata lečenje infekcija određenom antibiotskom terapijom, lečenje imunoloških problema određenim medikamentima i regulisanje hormonskih disbalansa. Hormonski poremećaji su mnogobrojni i zavisno od vrste hormonskih poremećaja ordinira se odgovarajuća hormonska terapija.


OPERATIVNO LEČENJE

Operativno lečenje obuhvata otvorene operacije, histeroskopske i laparoskopske operacije.

METODE ASISTIRANE REPRODUKCIJE

U metode asistirane reprodukcije se ubrajaju inseminacije i vantelesna oplodnja.

INSEMINACIJA

Inseminacija predstavlja metodu kada se u periodu ovulacije ubacuje obrađena sperma partnera u telo materice ili u jajovode žene. Obrađen uzorak sperme se dobija specijalnim laboratorijskim tehnikama prilikom kojih se u prvom aktu odvoje spermatozoidi od ostalog sadržaja sperme, a potom se odvoje samo dobro pokretni spermatozoidi sa kojima se radi inseminacija. Inseminacija može da se radi u spontanom ciklusu kada se na osnovu hormonskih analiza u krvi i ultrazvučnih pregleda odredi vreme ovulacije ili posle stimulacije ovulacije. Stimulacija ovulacije se radi kod žena koje nemaju spontanu ovulaciju. Prednost inseminacije je što se spermatozoidi ubacuju direktno u matericu ili jajovod i imaju mnogo kraći put da pređu do jajne ćelije koja bi trebalo da se nalazi u sredini jajovoda. Uspeh inseminacije zavisi od mnogo faktora a najvažniji su starost žene i kvalitet obrađene sperme. Postoji kumulativan efekat uspešnosti precedure inseminacije i kreće se od 10 do 40%.


45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page