top of page
Search

Kako izgleda ispitivanje infertiliteta ženskog partnera?

Updated: Apr 20, 2021

 • Ispitivanje infertiliteta žene započinje se opsežnim i otvorenim razgovorom

 • Posle osnovnog ginekološkog pregleda, potrebno je uraditi:

 • kolposkopiju (Papanikolau bris)

 • bakteriološka ispitivanja (na Chlamidiju trachomatis, Ureaplasmu urealyticum, Micoplasmu hominis, bris grlića materice,vaginalni bris, bris na bakterijsku vaginozu)

 • endokrinološka (hormonska) ispitivanja

 • virusološka ispitivanja

 • ultrazvučni pregled

a po potrebi i:

 • histerosalpingografiju (rendgensko snimanje unutrašnjosti materice i jajovoda), histeroskopiju (vizualizacija unutrašnjosti materice specijalnim optičkim instrumentima), laparoskopiju (vizualizacija unutrašnjih genitalnih organa žene specijalnim optičkim instrumentima),

 • imunološka ispitivanja (na primer antispermatozoidna antitela),

 • genetska ispitivanja (kariotip)

 • ispitivanja na trombofilije i eventualne dodatne laboratorijske analize


KOLPOSKOPIJA


Kolposkopija predstavlja neinvazivan pregled grlića materice kojim se otkrivaju promene na grliću materice. Otkrivanjem nekih promena na grliću materice i njegovim lečenjem mogu da se otklone problemi vezani za transport spermatozoida i samim tim ukoliko je to bio jedini uzrok neplodnosti žena da se kasnije dođe do željne trudnoće. Kolposkopski pregled međutim ima prevashodni značaj u otkrivanju premalignih stanja na grliću materice koji mogu kao takvi veoma dugo da perzistiraju bez ikakvih simptoma i sa uspehom se leče.
HISTEROSALPINGOGRAFIJA

Histerosalpingografija (HSG) se radi kod žene u periodu pre ovulacije. To je hirurška metoda u toku koje se kroz grlić materice ubacuje kontrast koji zatim prolazi kroz matericu i jajovode u trbušnu duplju. Rendgenskim snimcima u toku ove procedure vizualizuje se unutrašnjost materice i jajovoda i proverava prohodnost jajovoda. Neophodno je da se pre intervencije utvrdi da su svi brisevi uredni, jer u protivnom može da se prenese postojeće infekcija iz vagine i grlića u unutrašnje organe male karlice.
HISTEROSKOPIJA

Histeroskopija je procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji i ona omogućava vizualizaciju unutrašnjosti materice, posredstvom specijalnih instrumenata sa kamerom a po potrebi se operativnim putem mogu korigovati dijagnostikovani polipi, miomi, priraslice, pregrade...
LAPAROSKOPIJA

Laparoskopija je dijagnostička i terapijska hirurška intervencija koja se obavlja u opštoj anesteziji. Laparoskopske operacije predstavljaju najsavremeniju hiruršku tehniku kada se pravljenjem 3 mala reza (od po 1 cm) na trbuhu uvodi kamera i instrumenti kojima se operiše. Kamerom se vrši vizualizuja materice, jajovoda, jajnika i ostalih organa u trbuhu a ubacivanjem boje kroz grlić materice u toku laparoskopije, utvrđuje se prolaznost jajovoda. Korišćenjem specijalnih hirurških instrumenata mogu se uspešno odstraniti priraslice, ciste na jajnicima, endometrioza, miomi, mogu se otvoriti zatvoreni jajovodi i načiniti ih prolaznim.
61 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page